Khamis, 12 Oktober 2017

PERMOHONAN PELATIH DALAM KAMAR (CHAMBERING)

salam. hari ini rasa macam nak ajar step by step macam mana aku apply chambering hari tu. So... here we go!

Research
benda pertama korang kena tahu, aku nak buat kes apa.
1. General Litigation: Macam saman menyaman. Medical Negligent (hospital atau dokter cuai dalam buat kerja), langgar perjanjian.. macam2 lah.

2. Conveyancing: selalu uruskan permohonan pinjaman bank@LPPSA untuk perumahan, permohonan pesaka, kes-kes berkaitan dokumentasi hartanah, prepare perjanjian Jual Beli, hibah, PA dll. Klau convey ni banyak duduk office prepare dokumentasi semua. betul la orang kata convey ni memang tak pergi court pun. tapi banyak pergi pejabat tanah/LHDN.

3. Criminal: macam biasa, kes-kes jenayah. kalau criminal ni tak banyak pun dokumen2 yang prepare. basically, master akan suruh buat research, cari kes, buat notis rayuan, petisyen rayuan, hujahan. Criminal memang banyak pergi court dan dokumentasi dia simple.

4. Accident: Accident ni kes kemalangan yang client claim insurans. tu je la yang aku tahu pasal accident sebab aku tak buat langsung accident. kebanyakan kalau law firm accident ini, dia akan buat satu kes accident tu je. maksudnya tak usik la kes-kes lain macam convey, criminal, liti.

5. Korprat: Kalau berminat nak buat kes berkaitan corporat/company ni better cari law firm area KL. sebab macam kelantan memang tak jumpa la kes corporate nya. Setahu aku Corporate Lawyer ni pun banyak duduk di office. so kalau jenis yang malas nak pergi court, tak nak pun jadi lawyer yang berlawan2 di court, boleh la jadi Corporate Lawyer.

6. Banking: kalau banking ni selalunya law firm tu jadi panel untuk sesebuah bank ini. so, kalau ada orang pinjam duit bank tak bayar, bank akan arahkan law firm tu untuk hantar saman. kebanyakan kawan aku yang buat banking ni memang hari-hari atau memang selalu sangat pergi court, untuk JID, PSP, sebutan, lelong , bankrap dll

7. Syariah (Bonus): Kalau firm tu ada syariah lagi bagus, sebab bonus untuk kita belajar. sepanjang aku chambering ni, aku dah buat kes cerai, harta sepencarian, ingkar pertunangan (kawin tak jadi) dll. Bonus sebab kita dapat belajar lebih. procedure & sistem dia sangat lain dengan sivil.

So, korang buat la research nak buat kes apa. cari la law firm yang buat kes yang korang nak tu.

Law Firm 


Macam mana nak cari law firm yang memerlukan chambering? ini aku punya cara.

Kalau ada senior atau kawan2 yang dah lepas chambering, tanya direct je la mana law firm yang ok. PENTING tau tanya law firm situ ok ke tak. sebab kalau tak ok akan effect chambering kita, hidup kita selama 9 bulan.

ATAU

kalau x jumpa gak,  aku google je nama law firm yang buat kes yang kita nak. contoh kita nak buat liti & convey. search la "Firma guaman litigation Kota Bharu". ambik no tel office tu lepas tu call.

ATAU

korang bukak website Malaysian Bar, cari kat senarai Law firm tu. aku senaraikan lebih 10 law firm. aku cari tempat yang dekat dengan rumah dan at least ada 2 lawyer sebab aku tak nak firm kecik sangat. (Ini kelantan, 2 lawyer tu dah kira ok la tu).

lepas tu aku call satu-satu, tanya firm tu ambil chambering student tak? kalau dia kata ambil, terus tanya, situ buat kes apa & macam mana cara nak apply chambering. sebab lain firm lain caranya. dan semuanya yang aku tanya memang minta di emailkan resume & cover letter.


bila aku email itu ada yang 1-2 hari call aku dah panggil interview. ada yang aku email 2 minggu tak call-call. kalau ko jenis yang nak terus chambering, ko buat la follow up cemana. sebab kadang2 bos diorang tu tak sempat nak tengok resume. kadang2 tak masuk office. kadang2 tak perasan pun kat email tu ada resume kita. sebab tu kena follow up. banyak je aku email untuk apply chambering tapi diabaikan.


kalau law firm ni kita kena tahu la kalau firm tu buat criminal sahaja, kita akan beljar criminal saja selama 9 bulan. tapi kalau macma firm aku ada general liti, convey, criminal & syariah., so banyak kes yang ko boleh belajar. sebab masa chambering ni la ko belajar satu-satu, nak explore ko minat nak praktis apa masa dah jadi lawyer nanti. sebabtu aku rekemen korang apply la dekat law firm yang buat pelbagai kes. in term of leaning sangat bagus. awal-awal cakap dengan master saya nak belajar semua kes sebab saya nak explore minat saya.

Elaun
elaun ni sesuatu yang wajib kita konsider gak. sebab kita nak makan, nak isi minyak memandangkan chambering ni memang banyak berjalan sana sini. Elaun ni tengok firm jugak. ada firm yang memag bagi elaun tinggi tapi kerja dia berlambak sampai ke malam. sampai sakit kepala. berasap je kepala tengok kawan kita chambering tapi rilex-rilex. yang penting kerja banyak, belajar banyak.

macam aku memang aku punya elaun standard. kalau macam Kelantan, elaun RM1000-1100 tu memang tinggi dah. kerja pun tinggi. standard RM500. ramai je kawan aku dapat RM500 ni. ada jugak lepas short call elaun naik, ada yang tak naik. Elaun RM300-RM400 pun masih ada OKKK di hujung tahun 2017 ni. kegawatan ekonomi sangat.

aku lepas short call tak naik pun elaun, tapi ada lawyer tu cakap dengan aku, kalau Master awak tu, elaun tak naik tak apa, yang penting belajar je dengan dia banyak-banyak. dia tu bagus tu. nampak tak? as long as master kita dah bagus, firm pun ok, staff ok, kita hidup bahagia selama chambering ni pun dah bagus. Kat KL aku dengar ada satu firm ni elaun RM500(KL kot bukan KLantan) tapi sentiasa berpusu-pusu budak nak chambering situ. tahu sebab apa? sebab master dia dan firm tu kebabom. satu Malaysia kenal. ilmu yang dia belajar dekat firm tu lagi bernilai dari elaun chambering dia tu.

apa lagi nak cerita, nanti la sambung.


Sabtu, 29 Julai 2017

Lawyer In The Making

bulan ogos 2017. offically, 5 bulan dah mutiara berchambering. bulan 9 nanti InsyaAllah dapat locus, dah boleh appear dekat open court. bulan 12 nanti InsyaAllah cukup-cukup 9 bulan chambering. tak pernah sangka, impian saya setelah 8 tahun tercapai. dari sekolah tau saya berimpian dan bercita-cita nak jadi seorang peguam. tak sangka, lagi beberapa bulan bakal didaftarai dan diterima masuk sebgai Peguambela & Peguamcara di Mahkamah Tinggi Malaya. Doakan saya!

Saya ada jugak terfikir nak bagi tips atau nak kongsi cerita pasal chambering ni. ye la, share cerita kat twitter orang cakap, "semua benda ko nak cerita, pergi penjara, pergi court, kena buat hujahan, pasal bos ko itu ini, macam kau sorang busy ada kerja.." Eh, sukahati aku la. annoying dengan aku tak payah follow. atoyai. Jujurnya aku memang suka tulis pasal kisah chambering aku dan pengalaman aku masa law school dulu sebab im sooooooo exciting with my life now. semoga bermanfaat.


Selasa, 7 Januari 2014

Today Is About Confident

Hari ni nak share something about confident. what I can say here

 "semua orang ada bakat, lebihnya masing-masing. hargai diri sendiri dengan apa yang Allah dah beri pada kita. Jangan tengok apa yang Allah beri pada orang. Kadang-kadang hebatnya seseorang itu bukan kerana Allah tidak adil, memberi dia lebih dan kita kurang, tetapi kerana kebijaksanaan dia menampakkan kelebihan dan menutup kekurangan. kita ada pilihan."


khalas. kejap lagi ada exam Islamic Legal System. Doakan saya!

Khamis, 2 Januari 2014

Today Is About Azam2014


"Aku rindu nak merasai lelahnya belajar,
kerana aku bosan menanggung teruknya kebodohan itu"


esok bermulanya segala peperangan. Aku berdebar2 dan takut. takut menghadapi kegagalan lagi dan lagi. Ya Allah, berikanlah aku kekuatan yang sehebat-hebatnya untuk menghadapi segala peperiksaan yang mendatang.

Khamis, 25 Julai 2013

Today Is About "wataniah" Again

SALAM RAMADHAN SEMUA. 
Saja nak post gambar rekrut wataniah saya fasa pertama. Bakal menyambung rekrut fasa kedua selepas aidilfitri. semoga segalanya dipermudahkan :)

this is me and my twin. Nor Fatimah. kena paksa-paksa  pun bahagia jugak dekat wataniah tu. hoho

barisan "lawyer-to-be" yang menyertai wataniah. dalam bebanyak student law, 4 orang je yang join. ishishish

 para wanita di Platun 1.


The end. 
may have a lovely day in this ramadhan uoalls.

Jumaat, 7 Jun 2013

TODAY IS ABOUT "WATANIAH"

credit :- @RosEzzaida_Star
 

Template by Suck my Lolly